Rezilierea ilegală a contractului de concesiune costă statul peste 90 de milioane de euro

Avia Invest afirmă că decizia Curții de Apel este ilegală și va fi atacată necondiționat la Curtea Supremă de Justiție.

Avia Invest afirmă că decizia Curții de Apel este ilegală și va fi atacată necondiționat la Curtea Supremă de Justiție.

Motivul rezilierii, presupusa neprezentare a unei garanții privind executarea conștiincioasă a contractului, este absolut absurd și chiar bizar. Cel puțin prin faptul că în baza actelor emise de Instanțe în prezent, contractul de asigurare este valabil și obligatoriu din punct de vedere juridic. Mai mult, a doua asigurare (duplicatul) nu a fost contestată de nimeni niciodată, iar polița de asigurare a fost acceptată de Agenția Proprietăți Publice și este încă acolo.
Cum poate instanța de apel să ia o decizie de reziliere a contractului de concesiune din lipsa asigurării, dacă însuși asigurarea acționează în baza unei hotărâri judecătorești?
Consecințele viitoare ale unei astfel de decizii pentru judecătorii Minciună, Palanciuc și Negru sunt evidente.

Ceea ce s-a întâmplat demonstrează încă o dată că nu există motive reale pentru rezilierea contractului de concesiune și nu au existat niciodată.

Este evident că asupra instanțelor s-au făcut presiuni politice, ceea ce reiese clar din numeroasele declarații ale liderilor de stat, care au insistat cu orice preț să ia astfel de decizii, chiar și prin cauzarea de prejudicii statului.

Atragem atenția publicului și autorităților din Republica Moldova că rezilierea contractului presupune o returnare obligatorie a investițiilor, care în prezent se ridică la peste 90 de milioane de euro.

Dorim să reamintim autorităților că decizia arbitrajului de la Stockholm privind presupusa lipsă de investiții este o fantezie și o încercare de a reda drept adevăr o minciună. Arbitrajul internațional nu a stabilit absența investițiilor, doar că investițiile efectuate nu se încadrau în vreuna dintre convențiile internaționale. Această decizie a fost atacată cu recurs.

Autoritățile moldovenești trebuie să înțeleagă clar și să cunoască consecințele deciziei ilegale a Curții de Apel Chișinău din 24 noiembrie 2022 - returnarea necondiționată a tuturor investițiilor, mai ales că acestea sunt confirmate atât de APP în sine, cât și de auditurile internaționale anuale aprobate de APP din 2013 până în 2021.

Menționăm că Avia Invest nu și-a dorit niciodată o asemenea desfășurare a evenimentelor, a îndemnat în toate modurile posibile autoritățile să participe la dialog și să conștientizeze consecințele acțiunilor lor.