Статистика

Statistica Aeroportul Internațional Chișinău


MARTIE 2024

Aeroportul Internațional Chișinău a încheiat luna MARTIE cu un trafic total de 218.536 de pasageri îmbarcați și debarcați. Prognozele la acest aspect au fost confirmate în proporție de 109,3%.

Totodată, creșterea traficului de pasageri față de martie 2023, este de 33,9% sau 55.319 pasageri. În ceea ce privește numărul de mișcări a aeronavelor acestea au constituit 2053 de aterizări și decolări.

Cea mai mare creștere a fluxului de pasageri în luna martie 2024 a fost înregistrată pe destinațiile:
𝐂𝐡𝐢ș𝐢𝐧ă𝐮 – Sharm el Sheikh cu 8.387 de pasageri;
𝐂𝐡𝐢ș𝐢𝐧ă𝐮 – Londra cu 6.909 de pasageri;
𝐂𝐡𝐢ș𝐢𝐧ă𝐮 – Erevan cu 4.844 de pasageri;
𝐂𝐡𝐢ș𝐢𝐧ă𝐮 – Istanbul cu 4.154 de pasageri;
𝐂𝐡𝐢ș𝐢𝐧ă𝐮 – Hurghada cu 3.664 de pasageri.

Pe destinații noi în martie au fost transportați 9.455 de pasageri sau 4,3% din fluxul total de pasageri, și anume:
𝐂𝐡𝐢ș𝐢𝐧ă𝐮 – Dubai – 3.255 de pasageri;
𝐂𝐡𝐢ș𝐢𝐧ă𝐮 – Atena – 2.406 de pasageri;
𝐂𝐡𝐢ș𝐢𝐧ă𝐮 – Munchen – 2.208 de pasageri;
𝐂𝐡𝐢ș𝐢𝐧ă𝐮 – Zanzibar – 1.020 de pasageri;
𝐂𝐡𝐢ș𝐢𝐧ă𝐮 – Mattala – 566 de pasageri.

Cifrele pe segmentul cargo, în martie 2024, ne indică că au avut loc transportări de circa 232.5 tone, cu 13% mai mult decât în luna martie a anului precedent.

FEBRUARIE 2024

Aeroportul Internațional Chișinău a încheiat luna 𝐅𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 cu un trafic total de pasageri de 𝟏𝟖𝟖.𝟒𝟏𝟕 de pasageri îmbarcați și debarcați. Prognozele la acest aspect au fost confirmate în proporție de 𝟗𝟗,𝟐 %.
Totodată, creșterea traficului de pasageri față de februarie 𝟐𝟎𝟐𝟑, este de 𝟐,𝟖% sau 𝟓.𝟏𝟑𝟓 𝐩𝐚𝐬𝐚𝐠𝐞𝐫𝐢.

Cea mai mare creștere a fluxului de pasageri în luna februarie 𝟐𝟎𝟐𝟒 comparativ cu aceeași perioadă a anului 𝟐𝟎𝟐𝟑 a fost înregistrată pe destinațiile:
𝐂𝐡𝐢ș𝐢𝐧ă𝐮 - 𝐀𝐧𝐭𝐚𝐥𝐲𝐚 cu 3.077 de pasageri;
𝐂𝐡𝐢ș𝐢𝐧ă𝐮 - 𝐃𝐮𝐛𝐚𝐢 cu 2.927 de pasageri;
𝐂𝐡𝐢ș𝐢𝐧ă𝐮 - 𝐒𝐡𝐚𝐫𝐦 𝐞𝐥 𝐒𝐡𝐞𝐢𝐤𝐡 cu 3.424 de pasageri;
𝐂𝐡𝐢ș𝐢𝐧ă𝐮 – 𝐈𝐬𝐭𝐚𝐧𝐛𝐮𝐥 cu 2.228 de pasageri.

Pe destinații noi în luna februarie au fost transportați 𝟖.𝟖𝟑𝟓 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐬𝐚𝐠𝐞𝐫𝐢 sau 𝟒,𝟕% din fluxul total de pasageri, și anume: Dubai - 2.927 de pasageri, Atena - 1.832 de pasageri, Munchen - 1.985 de pasageri, Mattala - 1.014 de pasageri, Zanzibar - 1.077 de pasageri.

Cifrele pe segmentul cargo, în februarie 2024, ne indică că au avut loc transportări de circa 𝟐𝟒𝟎.𝟕 𝐭𝐨𝐧𝐞, 𝐜𝐮 𝟏𝟑,𝟖 % 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭 decât în luna februarie a anului precedent.

IANUARIE 2024

Aeroportul Internațional Chișinău a încheiat luna IANUARIE 2024 cu un trafic total de pasageri de 203.838 de pasageri îmbarcați și debarcați. Prognozele la acest aspect au fost confirmate în proporție de 97,1 %. Totodată, scăderea traficului de pasageri față de ianuarie 2023, este de 6,8% sau 14.904 pasageri.

Cea mai mare creștere a fluxului de pasageri în luna ianuarie 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023 a fost înregistrată pe destinațiile:
Chișinău - Antalya cu 3.965 de pasageri;
Chișinău - Dubai cu 3.942 de pasageri;
Chișinău - Sharm el Sheikh cu 2.514 de pasageri;
Chișinău - București cu 3.274 de pasageri;
Chișinău - Varșovia cu 2.459 de pasageri.

Pe destinații noi în luna ianuarie au fost transportați 9.707 de pasageri sau 4,8% din fluxul total de pasageri, și anume: Dubai cu 3.942 de pasageri, Atena cu 2.289 de pasageri, Munchen cu 2.232 de pasageri, Zanzibar cu 1.244 de pasageri. Cifrele pe segmentul cargo, în ianuarie 2024, ne indică că au avut loc transportări de circa 171.5 tone, cu 1,9 % mai mult decât în luna ianuarie a anului precedent.

RAPORT ANUAL 2023

Retrospectiva anului 2023 a celor mai importante realizări și evenimente aferente perioadei de bilanț ne arată că Aeroportul Chișinău a parcurs o etapă în care eforturile întreprinderii au fost concentrate pe evoluția unei dezvoltări sustenabile care să aducă valoare pe termen lung prin promovarea unui echilibru între nevoile pasagerilor, cât și personalului aeroportuar în condiții de siguranță și securitate, dezvoltând infrastructura aeroportuară și accentuând experiența pozitivă a pasagerului în aeroport.

Prioritățile întreprinderii au fost concentrate pe conlucrarea cu operatorii aerieni pentru operarea zborurilor spre cât mai multe destinații din Europa și nu numai, în vederea diversificării opțiunilor de călătorie de pe aeroport, gestionarea eficientă a activității, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea colaborării cu organele naționale și internaționale din transportul aerian cât și cu alte instituții și asociații din domeniul de activitate aeroportuară.

Pe parcursul anului 2023, 19 companii aeriene au efectuat zboruri charter si zboruri regulate de pe Aeroportul Internațional Chișinau spre 40 destinații mondiale, dintre care 7 companii aeriene noi cum ar fi Air Montenegro, AZAL, Israir Airlines, El Al, Arkia, Aegean Airlines, Wizz Air.

La finele anului 2023 și-au anunțat lansarea zborurilor regulate din sezonul de vară 2024 încă 3 companii aeriene: Eurowings, Georgian Wings și Air Baltic. Așadar, Aeroportul Chișinău a încheiat acest an cu un trafic total de 2.838.073 de pasageri, planul pentru această perioadă fiind îndeplinit în mărime de 104,5%, creșterea față de anul 2022 fiind de 22,9% sau 529.358 de pasageri. Numărul de mișcări ale aeronavelor a constituit 24.947. Cargo a fost transportat în volum de 2.652.6 tone, și poștă în volum de 628,7 tone.

În anul curent a avut loc majorarea numărului de destinații, orarul de zbor fiind completat prin 8 destinații cu zboruri spre Munich, Podgorica, Dubai, Baku, Tirana, Atena, Valencia, Sri Lanka.

Totodată, în această perioadă compania aeriană low-cost Wizz Air și-a reluat operarea din Chișinău către 3 destinații (Roma, Milan, Londra), iar Turkish Airlines, LOT, Tarom, Austrian Airlines și-au mărit frecvențele pe destinațiile de bază.

Potrivit planului de dezvoltare a aeroportului a avut loc reabilitarea cu succes a pistei de aterizare/decolare 08/26. Lucrările au durat două luni, fiind realizate lucrări de remediere a rosturilor de dilatație ale pistei de decolare/aterizare, și ale defecțiunilor identificate la structura suprafeței în cadrul lucrărilor de mentenanță corectivă necesare la suprafața de mișcare aeroportuară.

Insuficiența locurilor de parcare auto în perioada estivală, a dus la demararea procedurii de amenajare a unei noi parcări pe teritoriul aerogării, pentru 260 locuri, care urmează a fi recepționată în primăvara anului 2024, și care urmează să satisfacă nevoile cetățenilor și să soluționeze problema spațiului insuficient a locurilor de parcare pentru autoturisme.

O altă colaborare importantă pentru aeroportul nostru a constituit-o semnarea unui Memorandum cu Aeroportul Iași din România, stabilind cooperarea pe paliera accesării programelor europene transfrontaliere, dezvoltarea actvităților din perspectiva fondurilor europene precum și schimbul de bune practici.

Din perspectiva faptului că dezvoltarea continuă este una din prioritățile întreprinderii, personalul aeroportului pe parcursul anului 2023 a continuat să fie instruit prin participarea la diverse cursuri de specialitate, în această perioadă 142 de angajați fiind instruiți pe domeniile de activitate desfășurate, participând.la circa 25 de instruiri, pe domenii importante precum ar fi: siguranța zborurilor, securitatea aeronautică, comunicare, dezvoltare economică, etc.

La data de 1 iunie, Aeroportul Internațional Chișinău, în calitate de principala poartă aeriană de intrare în Republica Moldova, a avut grijă să întâmpine cei 50 de lideri europeni care au participat la Summitul Comunităţii Politice Europene. Securitatea zborurilor oficiale, siguranţa invitaţilor străini, procesul logistic, dar şi confortul lor au fost prioritare pentru angajaţii aeroportului la acest eveniment. Aproximativ 600 de personae, printre care peste 180 de agenţi de pază, angajaţi ai aeroportului, au fost implicați în acest process. Pentru sporirea siguranței zborurilor, înainte de acest eveniment au fost procurate echipamente speciale moderne, care alungă păsările din zona pistei de decolare/aterizare.

De asemenea din 1 iulie 2023 taxa pentru modernizarea aeroportului a fost redusă de la 9 euro la 4,5 euro per pasager la plecare, iar ulterior din 1 ianuarie 2024 aceasta este eliminată definitiv.

Un alt moment important pentru Aeroportul Chișinău l-a constituit schimbarea codului IATA din KIV în RMO, care din data de 18 ianuarie 2024 urmează să intre în vigoare. Odată cu această schimbare, lansăm un capitol nou al denumirii aeroportului legat de denumirea tării, și nu de scrierea sovietică a denumirii capitalei tării noastre.

La capitolul dezvoltare instituțională pe plan internațional, menționăm că, la 13 octombrie Aeroportul Chișinău a devenit membru asociat al Asociației Aeroporturilor din România (AAR). Prin aderarea la AAR, Aeroportul Chișinău obține posibilitatea de a beneficia de accesul la instruiri în domeniul aeroportuar și securitate aeronautică, dar și la experiența aeroporturilor din România racordată la standarde internaționale.

Iar pe 15 decembrie 2023, Aeroportul Internațional Chișinău a obținut titlul de membru al Consiliului Internațional al Aeroporturilor din Europa (ACI Europe), continuând să ne aliniem la standardele internaționale europene.

La data de 22 noiembrie curent, a fost semnat contractul privind modernizarea Sistemului de Aterizare Instrumentală (ILS) CAT III avizat de Autoritatea Aeronautică Civilă, modernizarea echipamentului ILS de la CAT II la CAT III, ceea ce presupune operațiuni de aterizare în condiții de vizibilitate redusă, sporind astfel siguranța și eficiența zborului, reducerea întârzierilor de zbor, îmbunătățirea flexibilității operaționale și extinderea capacității aeroportului, contribuind la confortul pasagerilor.

De asemenea în perioada de referință, Aeroportul Chișinău a participat la cea mai importantă expoziție aeroportuară din lume ,,Inter Aeroport Europe” in Munchen, Germania. Reprezentanții aeroportului au avut ocazia să se familiarizeze cu noile tehnologii de ultimă generație, soluții tehnice de întreținere și reparații aerodromuri, care acoperă toate domeniile tehnologiei, echipamentelor, serviciilor legate de aeroport, cât și cu prezentări practice care vor fi implementate în Strategia de Modernizare a Aeroportului Chișinău.

Într-o continuă ascensiune spre evoluție și modernizare, Aeroportul Chișinău și-a mărit flota de utilaje multifuncționale performante de deszăpezire a pistelor de aterizare/decolare și a căilor de rulaj. Prin achiziționarea acestora micșorându-se substanțial timpul curățării de zăpadă în condiții climaterice nefavorabile cu precipitații abundente a suprafeței de mișcare a aeronavelor, costul total acesta fiind de 1 milion 85 mii de euro, buget alocat din contul întreprinderii.

În cadrul procesului de dezvoltare a aeroportului, de către întreprindere, a fost demarată procedura de achiziție a dispozitivelor de detectare a substanțelor explozive, și a dispozitivelor de verificare a bagajelor, a poștei și a mărfurilor cu Raze X.

Subsidiar, în perioada de referință, Aeroportul Chișinău a gestionat cu succes pelerinajul evreilor hasidici, concentrându-și eforturile pentru a asigura acest proces să decurgă organizat prin gestionarea numărului sporit de aeronave și călători, creând fluxuri speciale de procesare a documentelor călătorilor pelerini și prin suplinirea turelor cu personal pentru optimizarea proceselor.

Totodată, Aeroportul Chișinău a avut grijă să mențină un nivel ridicat al serviciului de suport clienți prin intermediul platformelor online. Astfel, au fost asigurate răspunsuri prompte la solicitările primite din partea publicului călător.

Pe final, important de menționat este faptul că, Aeroportul Chișinău, continuă să se modernizeze, are planuri clare de dezvoltare, tinde spre alinierea la standardele internaționale, concentrându-și eforturile pe dezvoltarea continuă a infrastructurii şi a calităţii serviciilor prestate.

DECEMBRIE 2023

Aeroportul Internațional Chișinău a încheiat luna DECEMBRIE 2023 cu un număr total de 207.342 de pasageri îmbarcați și debarcați.

În ceea ce privește numărul de mișcări a aeronavelor acestea au constituit 1.959 de aterizări și decolări, cu circa 1.2% sau 23 de operațiuni mai mult decât în decembrie 2022. Respectiv cursele în orarul de zbor au crescut cu 3 operațiuni, cursele în afara orarului de zbor au crescut cu 14 operațiuni, iar cursele necomerciale au crescut cu 6 operațiuni.

În același timp, cea mai mare creștere în luna decembrie 2023 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022 s-a atestat pe următoarele destinații:

Chișinău – Sharm el Sheikh cu 12.968 de pasageri;
Chișinău – Antalya cu 3.888 de pasageri;
Chișinău – Dubai cu 4.352 de pasageri;
Chișinău – Varșovia cu 3.854 de pasageri;
Chișinău – Tel-Aviv cu 3.512 de pasageri.

Pe destinații noi în decembrie au fost transportați 9.943 de pasageri sau 4,8% din fluxul total de pasageri, și anume:

Chișinău – Dubai – 4.352 de pasageri;
Chișinău – Atena – 2.414 de pasageri;
Chișinău – Munchen – 2.069 de pasageri;
Chișinău – Zanzibar – 1.108 de pasageri.

Cifrele pe segmentul cargo, în decembrie 2023, ne indică că au avut loc transportări de circa 272 tone, cu 0,6 % mai mult decât în luna decembrie a anului precedent.

NOIEMBRIE 2023

De la începutul anului și până la finalul lui noiembrie, prin Aeroportul Chișinău au trecut 2.630.731 de pasageri, creșterea față de anul precedent fiind de 25,9% sau 540.538 de pasageri mai mult.

Traficul total pentru luna noiembrie a constituit 192.294 de pasageri. În ceea ce privește numărul de mișcări a aeronavelor acestea au constituit 1.886 de aterizări și decolări.

În același timp, cea mai mare creștere în luna noiembrie 2023 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022 s-a atestat pe următoarele destinații: Sharm el Sheikh cu 14.956 de pasageri, Antalya cu 3.772 de pasageri, București cu 3.492 de pasageri, Varșovia cu 2.812 de pasageri, Hurghada cu 2199, Istanbul cu 2.028 de pasageri.

Pe destinații noi în noiembrie au fost transportați 7.499 de pasageri sau 3,9 % din fluxul total de pasageri, și anume: Dubai - 3.740 de pasageri, Atena - 2.255 de pasageri, Munchen - 1.504 de pasageri.

Cifrele pe segmentul cargo, în noiembrie 2023, ne indică că au avut loc transportări de circa 274 tone, cu 10,8 % mai mult decât în luna noiembrie a anului precedent.

OCTOMBRIE 2023

Aeroportul Chișinău a încheiat luna OCTOMBRIE cu un număr total de 260.591 de pasageri îmbarcați și debarcați.

De la începutul anului și până la finalul lui octombrie, prin Aeroportul Chișinău au trecut 2.438.437 de pasageri, creșterea față de anul precedent fiind de 29,7% sau 558.092 de pasageri mai mult.

În ceea ce privește numărul de mișcări a aeronavelor acestea au constituit 2.425 de aterizări și decolări, cu circa 2,0% sau 47 de operațiuni mai mult decât în octombrie 2022, respectiv cursele în orarul de zbor au crescut cu 53 operațiuni, cursele în afara orarului de zbor au crescut cu 42 operațiuni, iar cursele necomerciale au scăzut cu 48 operațiuni.

În același timp, cea mai mare creștere a fluxului de pasageri a fost înregistrată pe următoarele destinații: Antalya cu 11.364 de pasageri; Istanbul cu 8.823 de pasageri; Sharm el Sheikh cu 6.793 de pasageri; Varșovia cu 5.112 de pasageri; București cu 4.351 de pasageri și Erevan cu 3.728 de pasageri.

Pe destinații noi în octombrie au fost transportați 6.886 de pasageri sau 2,6 % din fluxul total de pasageri, și anume: Tbilisi cu 1.191 de pasageri, Munchen cu 1.807 de pasageri, Baku cu 1.989 de pasageri și Dubai cu 1899 de pasageri.

Cifrele pe segmentul cargo, în octombrie 2023, ne indică că au avut loc transportări de circa 227.8 tone, cu 7,3 % mai mult decât în luna octombrie a anului precedent.

SEPTEMBRIE 2023

De la începutul anului și până la finalul lui septembrie, prin Aeroportul Chișinău au trecut 2.177.846 de pasageri, creșterea față de anul precedent fiind de 35,3% sau 568.164 de pasageri mai mult, doua milioane de călători din acest an fiind înregistrat mai devreme cu două luni față de anul trecut.

Creșterea traficului de pasageri la plecare față de septembrie 2022 este de 5,8%, sau 9.620 de pasageri. Totodată traficul total de pasageri la sosire pentru luna septembrie 2023 comparativ cu septembrie 2022 ne arată o creștere de 6,2% sau 9.558 de pasageri.

În ceea ce privește numărul de mișcări a aeronavelor acestea au constituit 2.849 de aterizări și decolări, cu circa 10,6% sau 274 de operațiuni mai mult decât în septembrie 2022, inclusiv cursele în orarul de zbor au crescut cu 4 operațiuni, cursele în afara orarului de zbor au crescut cu 286 operațiuni, cursele necomerciale au scăzut cu 16 operațiuni.

În același timp, cea mai mare creștere a fluxului de pasageri a fost înregistrată pe următoarele destinații: Antalya cu 13.013 de pasageri; Erevan cu 9.364 de pasageri; Heraklion cu 5.591 de pasageri; Sharm el Sheikh cu 4.438 de pasageri, Varșovia cu 4.326 de pasageri, Istanbul cu 3.479 de pasageri.

Pe destinații noi în septembrie au fost transportați 11.086 de pasageri sau 3,3% din fluxul total de pasageri, și anume: Tbilisi cu 2.439 de pasageri; Podgorica cu 2.801 de pasageri; Munchen cu 1.978 de pasageri; Baku cu 1.141 de pasageri; Tirana cu 862 de pasageri; Valencia cu 240 de pasageri; Madrid cu 231 de pasageri.

Cifrele pe segmentul cargo, în septembrie 2023, ne indică că au avut loc transportări de circa 253,4 tone, cu 69,3 % mai mult decât în luna septembrie a anului precedent.

AUGUST 2023

Chișinău Aeroport a încheiat luna AUGUST cu un număr total de 338.866 de pasageri îmbarcați și debarcați, aceasta fiind cea mai aglomerată lună a anului curent.

De la începutul anului și până la finalul lui august, prin Aeroportul Chișinău au trecut 1.841.462 de pasageri, creșterea față de anul precedent fiind de 42,5% sau 548.986 de pasageri mai mult, milionul de călători din acest an fiind înregistrat mai devreme cu două luni față de anul trecut.

Creșterea traficului de pasageri la plecare față de august 2022 este de 14,7%, iar în comparație cu august 2022 acesta a crescut cu 12,5%. Totodată traficul total de pasageri la sosire pentru luna august 2023 comparativ cu august 2022 ne arată o creștere de 13,6% sau 40.571 de pasageri.

În ceea ce privește numărul de mișcări a aeronavelor acestea au constituit 2.649 de aterizări și decolări, cu circa 15,2% sau 349 de operațiuni mai mult decât în august 2022, inclusiv cursele în orarul de zbor au crescut cu 310 de operațiuni.

De menționat că în luna august au fost anulate 257 de operațiuni la cursele din orarul de zbor din motive comerciale.

În același timp, cea mai mare creștere a fluxului de pasageri a fost înregistrată pe următoarele destinații: Antalya cu 12.108 de pasageri; Erevan cu 11.123 de pasageri; Heraklion cu 5.976 de pasageri; Istanbul cu 5.795 de pasageri; Varșovia cu 5.669 de pasageri.

Pe destinații noi în august au fost transportați 8.526 de pasageri sau 2,52% din fluxul total de pasageri, și anume: Chișinău – Valencia – 1.405 de pasageri; Podgorica – 3.170 de pasageri; Tirana – 1.410 de pasageri; Madrid – 1.100 de pasageri; Munchen – 1.441 de pasageri.

Cifrele pe segmentul cargo, în august 2023, ne indică că au avut loc transportări de circa 304,2 tone, cu 40,8 % mai mult decât în luna august a anului precedent.