Retrospectiva anului 2023 a celor mai importante realizări și evenimente aferente perioadei de bilanț ne arată că Aeroportul Chișinău a parcurs o etapă în care eforturile întreprinderii au fost concentrate pe evoluția unei dezvoltări sustenabile care să aducă valoare pe termen lung prin promovarea unui echilibru între nevoile pasagerilor, cât și personalului aeroportuar în condiții de siguranță și securitate, dezvoltând infrastructura aeroportuară și accentuând experiența pozitivă a pasagerului în aeroport.
Prioritățile întreprinderii au fost concentrate pe conlucrarea cu operatorii aerieni pentru operarea zborurilor spre cât mai multe destinații din Europa și nu numai, în vederea diversificării opțiunilor de călătorie de pe aeroport, gestionarea eficientă a activității, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea colaborării cu organele naționale și internaționale din transportul aerian cât și cu alte instituții și asociații din domeniul de activitate aeroportuară.
Pe parcursul anului 2023, 19 companii aeriene au efectuat zboruri charter si zboruri regulate de pe Aeroportul Internațional Chișinau spre 40 destinații mondiale, dintre care 7 companii aeriene noi cum ar fi Air Montenegro, AZAL, Israir Airlines, El Al, Arkia, Aegean Airlines, Wizz Air.
La finele anului 2023 și-au anunțat lansarea zborurilor regulate din sezonul de vară 2024 încă 3 companii aeriene: Eurowings, Georgian Wings și Air Baltic.
Așadar, Aeroportul Chișinău a încheiat acest an cu un trafic total de 2.838.073 de pasageri, planul pentru această perioadă fiind îndeplinit în mărime de 104,5%, creșterea față de anul 2022 fiind de 22,9% sau 529.358 de pasageri.
Numărul de mișcări ale aeronavelor a constituit 24.947. Cargo a fost transportat în volum de 2.652.6 tone, și poștă în volum de 628,7 tone.
În anul curent a avut loc majorarea numărului de destinații, orarul de zbor fiind completat prin 8 destinații cu zboruri spre Munich, Podgorica, Dubai, Baku, Tirana, Atena, Valencia, Sri Lanka.
Totodată, în această perioadă compania aeriană low-cost Wizz Air și-a reluat operarea din Chișinău către 3 destinații (Roma, Milan, Londra), iar Turkish Airlines, LOT, Tarom, Austrian Airlines și-au mărit frecvențele pe destinațiile de bază.
Potrivit planului de dezvoltare a aeroportului a avut loc reabilitarea cu succes a pistei de aterizare/decolare 08/26. Lucrările au durat două luni, fiind realizate lucrări de remediere a rosturilor de dilatație ale pistei de decolare/aterizare, și ale defecțiunilor identificate la structura suprafeței în cadrul lucrărilor de mentenanță corectivă necesare la suprafața de mișcare aeroportuară.
Insuficiența locurilor de parcare auto în perioada estivală, a dus la demararea procedurii de amenajare a unei noi parcări pe teritoriul aerogării, pentru 260 locuri, care urmează a fi recepționată în primăvara anului 2024, și care urmează să satisfacă nevoile cetățenilor și să soluționeze problema spațiului insuficient a locurilor de parcare pentru autoturisme.
O altă colaborare importantă pentru aeroportul nostru a constituit-o semnarea unui Memorandum cu Aeroportul Iași din România, stabilind cooperarea pe paliera accesării programelor europene transfrontaliere, dezvoltarea actvităților din perspectiva fondurilor europene precum și schimbul de bune practici.
Din perspectiva faptului că dezvoltarea continuă este una din prioritățile întreprinderii, personalul aeroportului pe parcursul anului 2023 a continuat să fie instruit prin participarea la diverse cursuri de specialitate, în această perioadă 142 de angajați fiind instruiți pe domeniile de activitate desfășurate, participând.la circa 25 de instruiri, pe domenii importante precum ar fi: siguranța zborurilor, securitatea aeronautică, comunicare, dezvoltare economică, etc.
La data de 1 iunie, Aeroportul Internațional Chișinău, în calitate de principala poartă aeriană de intrare în Republica Moldova, a avut grijă să întâmpine cei 50 de lideri europeni care
au participat la Summitul Comunităţii Politice Europene. Securitatea zborurilor oficiale, siguranţa invitaţilor străini, procesul logistic, dar şi confortul lor au fost prioritare pentru angajaţii aeroportului la acest eveniment. Aproximativ 600 de personae, printre care peste 180 de agenţi de pază, angajaţi ai aeroportului, au fost implicați în acest process. Pentru sporirea siguranței zborurilor, înainte de acest eveniment au fost procurate echipamente speciale moderne, care alungă păsările din zona pistei de decolare/aterizare.
De asemenea din 1 iulie 2023 taxa pentru modernizarea aeroportului a fost redusă de la 9 euro la 4,5 euro per pasager la plecare, iar ulterior din 1 ianuarie 2024 aceasta este eliminată definitiv.
Un alt moment important pentru Aeroportul Chișinău l-a constituit schimbarea codului IATA din KIV în RMO, care din data de 18 ianuarie 2024 urmează să intre în vigoare. Odată cu această schimbare, lansăm un capitol nou al denumirii aeroportului legat de denumirea tării, și nu de scrierea sovietică a denumirii capitalei tării noastre.
La capitolul dezvoltare instituțională pe plan internațional, menționăm că, la 13 octombrie Aeroportul Chișinău a devenit membru asociat al Asociației Aeroporturilor din România (AAR). Prin aderarea la AAR, Aeroportul Chișinău obține posibilitatea de a beneficia de accesul la instruiri în domeniul aeroportuar și securitate aeronautică, dar și la experiența aeroporturilor din România racordată la standarde internaționale.
Iar pe 15 decembrie 2023, Aeroportul Internațional Chișinău a obținut titlul de membru al Consiliului Internațional al Aeroporturilor din Europa (ACI Europe), continuând să ne aliniem la standardele internaționale europene.
La data de 22 noiembrie curent, a fost semnat contractul privind modernizarea Sistemului de Aterizare Instrumentală (ILS) CAT III avizat de Autoritatea Aeronautică Civilă, modernizarea echipamentului ILS de la CAT II la CAT III, ceea ce presupune operațiuni de aterizare în condiții de vizibilitate redusă, sporind astfel siguranța și eficiența zborului, reducerea întârzierilor de zbor, îmbunătățirea flexibilității operaționale și extinderea capacității aeroportului, contribuind la confortul pasagerilor.
De asemenea în perioada de referință, Aeroportul Chișinău a participat la cea mai importantă expoziție aeroportuară din lume ,,Inter Aeroport Europe” in Munchen, Germania. Reprezentanții aeroportului au avut ocazia să se familiarizeze cu noile tehnologii de ultimă generație, soluții tehnice de întreținere și reparații aerodromuri, care acoperă toate domeniile tehnologiei, echipamentelor, serviciilor legate de aeroport, cât și cu prezentări practice care vor fi implementate în Strategia de Modernizare a Aeroportului Chișinău.
Într-o continuă ascensiune spre evoluție și modernizare, Aeroportul Chișinău și-a mărit flota de utilaje multifuncționale performante de deszăpezire a pistelor de aterizare/decolare și a căilor de rulaj. Prin achiziționarea acestora micșorându-se substanțial timpul curățării de zăpadă în condiții climaterice nefavorabile cu precipitații abundente a suprafeței de mișcare a aeronavelor, costul total acesta fiind de 1 milion 85 mii de euro, buget alocat din contul întreprinderii.
În cadrul procesului de dezvoltare a aeroportului, de către întreprindere, a fost demarată procedura de achiziție a dispozitivelor de detectare a substanțelor explozive, și a dispozitivelor de verificare a bagajelor, a poștei și a mărfurilor cu Raze X.
Subsidiar, în perioada de referință, Aeroportul Chișinău a gestionat cu succes pelerinajul evreilor hasidici, concentrându-și eforturile pentru a asigura acest proces să decurgă organizat prin gestionarea numărului sporit de aeronave și călători, creând fluxuri speciale de procesare a documentelor călătorilor pelerini și prin suplinirea turelor cu personal pentru optimizarea proceselor.
Totodată, Aeroportul Chișinău a avut grijă să mențină un nivel ridicat al serviciului de suport clienți prin intermediul platformelor online. Astfel, au fost asigurate răspunsuri prompte la solicitările primite din partea publicului călător.
Pe final, important de menționat este faptul că, Aeroportul Chișinău, continuă să se modernizeze, are planuri clare de dezvoltare, tinde spre alinierea la standardele internaționale, concentrându-și eforturile pe dezvoltarea continuă a infrastructurii şi a calităţii serviciilor prestate.